Mai sunt mai puţin de două săptămâni până la referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, dar nu este clar pe ce legislaţie se va desfăşura acesta. Nu este clar dacă referendumul este valid indiferent de numărul cetăţenilor care vin la urne (cum a stabilit guvernul printr-o ordonanţă de urgenţă) sau este valid doar dacă la urne vin jumătate plus unul din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale (cum a decis Curtea Constituţională).
Premierul Victor Ponta a rugat Parlamentul să se reunească în şedinţă extraordinară şi să tranşeze situaţia, dar nu este clar acum pentru ce se reuneşte Parlamentul de vreme ce legea referendumului, cea examinată de Curtea Constituţională, a fost declarată, pe fond, constituţională şi este la promulgare.
De când s-a declanşat scandalul, în urmă cu două săptămâni, confuzia este arma principală folosită de politicieni.
Premierul Victor Ponta a fost convocat la Bruxelles de şeful Comisiei şi de cel al Consiliului European, Durao Barroso, respectiv, Herman Van Rompuy. A spus acolo că deciziile Curţii Constituţionale vor fi respectate în România. Întors acastă a susţinut că nu a promis nimic şi că Parlamentul este suveran în a lua deciziile, inclusiv cele referitoare la valabilitatea referendumului. Parlamentul ar urma să se reunească, dar aici nu poate face mare lucru pentru că legea este la promulgare. Altfel spus, preşedintele interimar Crin Antonescu poate promulga legea, iar el afirmă: Voi examina! Dacă o promulg, Parlamentul se reuneşte degeaba!
Lui Ponta i s-a cerut de la Bruxelles să redea Curţii Constituţionale prerogativele de dinaintea începerii acestei furtuni politice. A spus că va respecta cea ce Europa i-a cerut. Dar, la Bucureşti, se spune altceva. Nu Europa decide în privinţa legilor din România! "Legile României care, prin efectele Constituţiei, sunt ţinute să respec