Oficialii americani şi britanici ştiau încă din 2008 că unele dintre marile bănci ale lumii influenţau în folosul lor dobânzile de referinţă Libor, în funcţie de nivelul cărora sunt evalutate active de 500.000 de miliarde de dolari în întreaga lume, însă este neclar în ce măsură autorităţile au presat băncile să renunţe la comportamentul abuziv.
Din cauza modului defectuos în care a fost gândit sistemul de stabilire a dobânzilor, traderii nici nu trebuia să se înţeleagă între ei pentru a manipula Libor-ul (London Interbank Offered Rate), rezultă din concluziile unor autorităţi de control în domeniu, scrie Bloomberg.
Prin "ghionturi" mici date propunerilor înaintate de propriile firme celor care calculează nivelurile dobânzilor traderii puteau majora valoarea portofoliilor lor sau să reducă pierderile.
"Este cu mult mai uşor să manipulezi Libor-ul decât pare. Nu este nevoie de nicio conspiraţie", a afirmat Andrew Verstein, profesor la Yale Law School.
Posibilitatea ca o singură bancă să influenţeze dobânzile este scoasă în evidenţă de e-mailuri şi transcrieri ale unor convorbiri telefonice făcute publice după ce banca britanică Barclays a plătit o amendă record de 452 milioane dolari autorităţilor din SUA şi Marea Britanie pentru manipularea indicatorului şi de studii academice.
Într-o transcriere a unei convorbiri din aprilie 2008 între angajaţi ai Barclays, a doua mare bancă britanică după active, şi ai Rezervei Federale (Fed) New York, angajatul băncii făcea cunoscut faptul că instituţia raportează date greşite la stabilirea dobânzilor pentru a evita "atenţia nedorită", scrie The Wall Street Journal.
În octombrie 2008, după ce criza s-a înrăutăţit, un angajat al Barclays i-a spus Fed-ului că Libor-ul este "o mizerie". Transcrierile au fost publicate de Fed şi de Banca Angliei, instituţia americană răspunzând unor cere