Cei care se expun la soare fără protecţie sau rup aluniţele pot face cancer de piele. 90% dintre cazurile de cancer cutanat sunt cauzate de soare.
"Expunerea îndelungată la soare ar trebui evitată de persoanele care au multe aluniţe. Arsurile de la nivelul pielii pot produce nu numai iritaţie, ci şi o modificare a structurii celulare a aluniţelor care duce la apariţia cancerului de piele. Melanomul malign este cancerul de care ne temem cel mai mult pentru că are o evoluţie mortală", avertizează dermatologul Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirugicală.
Ea nu recomandă plasturii pentru a acoperi aluniţele (irită pielea), ci cremele de protecţie. Cele mai ameninţate zone sunt pieptul în cazul bărbaţilor şi gambele în cazul femeilor.
"Nu numai agresiunea termică, ci şi intensitatea luminoasă agresează pielea. Protecţia constă în refugiul la umbră, pălărie şi ochelari de soare, pentru că există un risc sporit şi asupra vederii. Cremele de fotoprotecţie şi un consum suficient de apă sunt esenţiale", adaugă medicul.
Fiţi foarte atenţi când alegeţi crema de protecţie. Ea trebuie să vă apere atât de razele ultraviolete tip B, dar şi de tip A, pentru că cele din urmă pătrund mai adânc în piele.
Încercaţi, de asemenea, să evitaţi să staţi la soare atunci când razele sunt foarte puternice (între 10.00 şi după 16:00). Şi machiajul poate fi o excelentă metodă de protejare. Cele mai multe fonduri de ten conţin şi factor UV, iar stratul de fard face ca pielea să nu mai fie în contact direct cu razele soarelui.
La fel de periculoase sunt şi leziunile de la nivelul aluniţelor. Dacă v-aţi zgâriat sau v-aţi rupt din greşeală o aluniţă, mergeţi la un consult dermatologic în maximum 2-3 zile de la incident.
De la benign la malign din cauza unor leziuni
"Nu sunt periculoase doa