În această săptămână Judecătoria Tulcea a dat prima decizie în dosarul fraudei cu fonduri europen: 40.000 de euro pentru agricultură, bani obţinuţi cu acte false. Decizia nu este definitivă: poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.
Alexandru Mihai Secăreanu (30 de ani) şi tatăl său, Victor Secăreanu (52 de ani) au primit ajutoare europene încă din 2007: cei doi au mai fost depistaţi cu falsuri de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), motiv pentru care din 2009 li s-a suspendat dreptul de plată, urmând ca agenţia locală să recupereze prejudiciul de acum trei ani.
În mai 2011, cei doi au fost trimişi în judecată. Alexandru Secăreanu era acuzat că ar fi făcut declaraţii false privind suprafaţa totală de teren pe care ar fi avut-o pe raza comunelor Topolog, Casimcea şi Dăeni, judeţul Tulcea. Tânărul a adus la APIA un număr de 41 de contracte de arendă întocmite în fals de tatăl său, Victor Secăreanu. Contractele erau încheiate în mod fictiv între Alexandru (arendaş), şi numeroase persoane fizice. Singura problemă este că aceste personae fizice fie erau decedate, fie nu existau, fie nu au avut niciodată relaţii contractuale cu cei doi, spun procurorii.
„De asemenea, Secăreanu Victor i-a determinat pe funcţionarii publici din cadrul comunelor Casimcea şi Topolog să înregistreze aceste contracte false. În această modalitate, Alexandru a încasat în mod nelegal suma totală de 154.457,19 lei (echivalentul a aproximativ 41.941 euro) din fonduri europene, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Tulcea s-a constituit parte civilă în procesul penal“, se arată în comunicatul de presă.
La începutul acestei săptămâni, Alexandru şi Victor Secăreanu au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare.
Bani europeni pentru morţi!