Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, singurul for îndreptăţit care nu se pronunţase încă în privinţa tezei de doctorat, a decis aseară, cu unanimitate de voturi, că lucrarea reprezintă un plagiat. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNENȚU
Trei comisii, două verdicte: plagiatul, confirmat
Doctoratul premierului a fost analizat de trei organisme: Consiliul Naţional de Acordare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Naţional de Etică (CNE) şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti.
CNATDCU a dat verdict de plagiat încă din data de 29 iunie, CNE a decis că lucrarea nu are vicii, iar Universitatea dă azi verdictul oficial. Surse EVZ susţin că acesta va confirma plagiatul.
Două foruri din cele trei care au analizat lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta au pus verdictul clar de plagiat.
Cea mai recentă analiză a fost cea a Comisiei de Etică din cadrul Universităţii din Bucureşti care a decis aseară, cu unanimitate de voturi, că teza premierului conţine pagini întregi copiate din alte lucrări, fără vreo menţionare a surselor.
Informaţia este încă neoficială, iar verdictul Comisiei va fi discutat astăzi în cadrul Senatului universităţii. Dacă Senatul validează decizia, Victor Ponta pierde titlul de doctor.
O gură de aer
În lumea academică, decizia universităţii vine ca o gură de aer proaspăt, după ce în ultimele luni scandalurile politice au intoxicat mediul universitar.
De altfel, chiar Ecaterina Andronescu a pus în vedere universităţii că, în cazul unei decizii de plagiat, îşi poate pierde şcoala doctorală, cea mai gravă sancţiune pe care o poate primi o universitate pentru nerespectarea eticii în tezele de doctorat.
Înainte de prezentarea deciziei universităţii, Consiliul Naţional de Etică (CNE), aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, a încercat să contracareze