Trei din zece ţigări ilicite vândute pe piaţa românească provin din Serbia.
Parte datorită stabilizării preţurilor, parte datorită campaniilor anticontrabandă derulate de producătorii de ţigarete, iar parte în urma descinderilor poliţiştilor în vămi, comerţul de ţigări ilegale a scăzut simţitor în ultimii doi ani, de la peste 36% în 2010 la aproximativ 13% în luna mai 2012, conform lui Neil Coupland, director general JTI România.
De unde vin ţigările de contrabandă? Studiul asupra pieţei autohtone a ţigaretelor, realizat de Novel Research, arată că ponderea produselor ilicite provenite din Republica Moldova şi Ucraina a scăzut în ultimii ani, crescând în schimb volumul ţigaretelor aduse ilegal din Serbia.
Procentul acestora în total contrabandă a urcat de la 20,8% în martie până la 29,1% în mai, în timp ce ponderea ţigaretelor aduse din Moldova a scăzut de la 26,2% la 24,5%, iar ţigărilor ucrainene le revenea, în mai, 24,7%, faţă de 27% în martie.
De altfel, cel mai mare nivel al contrabandei este, în prezent, în vestul ţării, 35,7%, cu mult peste contrabanda regiunilor de la graniţa cu Ucraina şi Moldova, Nord-Vest (15,1%) şi Nord-Est (28,3%). Vestea bună este că avem o regiune, centrul ţării, unde studiile arată că românii nu mai fumează ţigări de contrabandă.
"Contrabanda a scăzut de la peste 36% din totalul pieţei, în ianuarie 2010, la circa 13%, în mai 2012".
NEIL COUPLAND, JTI România