Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a făcut apel, azi, la forţele politice din România „să respecte normele democratice şi principiile statului de drept” şi a salutat solicitarea de către autorităţile române a unor opinii experte ale Comisiei de la Veneţia în privinţa unor măsuri legislative în dispută. Sursa: Foto: Reuters
„Suntem preocupaţi de graba cu care au avut loc schimbări politice profunde care afectează funcţionarea instituţiilor din România.Facem apel la forţele politice să-şi asume pe deplin responsabilităţile ce le revin şi să se asigure că instituţiile ţării funcţionează democratic, în respectul cuvenit al statului de drept”, se menţionează în comunicatul dat publicităţii după vizita în România a delegaţiei conduse de preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, din care au mai făcut parte preşedintele grupului socialist din APCE, Andreas Gross, şi lidera grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Anne Brasseur.
„O înrăutăţire a situaţiei prezente trebuie evitată. În acest scop, este esenţial să se iniţieze un dialog serios între principalele forţe politice. Trebuie evitate anumite practici care subminează funcţionarea democratică a instituţiilor şi creează o atmosferă de neîncredere şi răzbunare în viaţa politică”, se apreciază în comunicatul organizaţiei, citat de Agerpres.
Printre aceste practici se enumeră: „folosirea excesivă a măsurilor de urgenţă, presiunea asupra sistemului juridic şi procedurile care au doar un scop politic”.
„Deciziile juridice, în special cele ale Curţii Constituţionale, trebuie publicate şi respectate şi orice intervenţie în administrarea justiţiei este inacceptabilă. În plus, instituţii independente ca avocatul poporului joacă un rol vital în democraţie. Toate instituţiile şi jucătorii politici au datoria de a se asigura că astfel de instituţii su