"Am mai văzut teze cu pasaje copiate în cariera mea, dar nici una în halul ăsta".
Universitatea din Bucureşti anunţă astăzi decizia luată de Comisia de Etică în cazul tezei de doctorat a premierului.
Deşi verdictul a fost stabilit în urmă cu două zile, instituţia îl face public doar astăzi, după ce a îndeplinit procedurile legale pe care le presupune o astfel de situaţie. Patru surse EVZ arată că verdictul universităţii este cel de plagiat.
"S-a votat cu unanimitate de voturi acest verdict", spune una dintre surse, iar o alta arată că, pentru cadrele didactice care au studiat lucrarea, nu există dubii.
"Niciun profesor care vede lucrarea nu poate spune că nu e plagiat, pentru că, automat, se descalifică. Eu am mai văzut teze cu pasaje copiate în cariera mea, dar niciuna nu era în halul acesta", susţine un profesor care a studiat teza de doctorat a premierului.
Aseară, ConsiliuluiNaţional de Etică (CNE) s-a grăbit să anunţe propriul verdict. Conform CNE, lucrarea nu reprezintă un plagiat, iar principalul argument adus este acela că respectă regulile valabile în 2003.
"Este o aberaţie să susţii acest lucru. Când iei cuvinte din lucrarea cuiva, înseamnă că iei gândirea acelui om, interpretarea pe care o face unui concept. Iar dacă faci asta, pui ghilimele şi arăţi pe cine ai citat sau parafrazezi şi dai sursa. Acestea sunt reguli care există de când e lumea", spune Florentina Sâmihăian, profesor la Facultatea de Litere.
Cine a semnat decizia "CURAT CA LACRIMA"
Cei opt profesori universitari care au decis, pe baza unui raport întocmit de trei experţi în drept penal, că Victor Ponta nu a plagiat sunt: Doru Vladimir Puşcaşu (S.C. CEPROCIM S.A.), Nicolae Burnete (Universitatea Tehnică Cluj), Petru Andea (Universitatea Politehnică din Timişoara), Victor Stoica (Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti),