Profesorul crede că dezvăluirea furturilor intelectuale e o victorie împotriva imposturii.
Mihai Gîrţu, profesor la Universitatea Ovidius din Constanţa, este doctor în fizică şi a obţinut acest titlu la Ohio State University, SUA.
El vorbeşte despre modul în care percep străinii scandalurile de plagiat din România şi despre cât de nocivă este implicarea politicului în mediul academic.
Evz: Ce efecte au avut scandalurile recente de plagiat asupra comunităţii academice?
Mihai Gîrţu: Din păcate, în prea multe cazuri reacţia a fost una emoţională, bazată pe simpatii politice şi nu una rece, pornind de la analiza faptelor. Unii colegi privesc aceste scandaluri ca "făcături" şi le minimalizează, alţii reclamă o lipsă de specialişti integri. E lesne de ghicit ce simpatii au fiecare.
Este adevărat că trecem printr-o perioadă de criză, cu multe tensiuni acumulate, care răbufnesc exploziv de la o săptămână la alta, însă trebuie să încercăm să ne păstrăm limpezimea. Dincolo de patimile generate, aceste scandaluri arată că, în sfârşit, societatea românească începe să se vindece, dă semne că reacţionează, că nu suportă la nesfârşit impostura şi că, prin contrast, aspiră să promoveze valorile reale. Chiar dacă foarte puţini membri ai comunităţii reacţionează deschis, majoritatea tăcută observă, judecă şi ţine minte...
Cum privesc acum străinii această comunitate?
Este greu de spus, fiindcă puțini dintre străini privesc comunitatea în ansamblu. În bună măsură, străinii atenţi la ştirile legate de România cunosc cercetători sau profesori de aici şi, de multe ori, în baza unei relaţii de încredere sudate în timp, privesc această realitate prin ochii lor. Vă pot da exemplul unui coleg suedez care m-a sunat şi mi-a cerut părerea. Pe el nu l-a surprins scandalul în sine, sau faptul că a fost popularizat la nivel internaţional de una dintre c