Problemele oftalmologice apar în copilărie şi după 40 de ani. Boli asociate vârstei înaintate, precum diabetul, colesterolul mare sau hipertensiunea, pot duce la orbire.
Primul consult oftalmologic se impune la vârsta de şase luni, iar un control complet trebuie efectuat la trei ani, vârstă la care probleme precum miopia sau "ochiul leneş" (ambliopie) pot fi evidente.
În ciuda recomandărilor, statisticile arată că o treime dintre copii nu ajung la doctor până merg la şcoală, moment în care unul din patru au deja probleme de vedere.
Miopia, care este cea mai frecventă, evoluează fulminant până la 20 de ani. O altă afecţiune, ambliopia, presupune slăbirea vederii, fără a exista leziuni organice.
Copiii o pot dezvolta încă de la naştere, până la 6-7 ani. O metodă de tratament frecventă este acoperirea ochiului sănătos câteva ore pe zi.
Ochi uscaţi de computer
După încheierea perioadei de creştere, până la 40 de ani, nu mai apar probleme oftalmologice majore. Principalele neplăceri sunt provocate de utilizarea excesivă a calculatorului (peste opt ore pe zi) - uscăciune şi ochi obosiţi. Din fericire, gadgeturile nu afectează permanent sănătatea ochilor.
"Faptul că stai la o anumită distanţă de monitor, concentrat, este un efort pe care îl fac muşchii ochilor. Oboseala se manifestă prin dificultate la citit şi înroşirea ochilor, însă nu provoacă o boală", explică oftalmologul Mircea Filip.
Pentru a evita aceste neplăceri, luaţi pauze o dată pe oră şi aveţi grijă ca distanţa dintre monitor şi ochi să fie de 60 de cm. În timp, cristalinul începe să-şi piardă din flexibilitate şi poate fi nevoie să purtaţi ochelari pentru citit.
Această modificare care apare, în general, după 40 de ani se numeşte presbiopie şi reprezintă pierderea capacităţii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Primul semn este tendinţa de a depărta un obiec