Universitatea a demonstrat nu doar că Ponta a plagiat, ci şi că s-a chinuit să ascundă urmele furtului prin tehnica montajului. Din trei foruri care au analizat teza, unul singur arată că a-ţi pune semnătura pe zeci de pagini furate e un demers perfect academic. Acesta este singurul aflat sub papucul Ecaterinei Andronescu. Sursa: Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a demonstrat ieri, cu exemple concrete, că cel puţin o treime din teza de doctorat a premierului reprezintă un plagiat făcut cu bună ştiinţă şi chiar cu eforturi de cosmetizare.
Principala metodă de plagiere folosită de premier a fost preluarea "copy- paste", fără citare, a unor blocuri de text. "Este un plagiat masiv, prin numărul de pagini afectate din teză (peste o treime), numărul de blocuri de text preluate fără citare (peste 68) şi mărimea blocurilor de text preluate incorect (ajungând până la 8-10 pagini din teză)", arată Marian Popescu, preşedintele comisiei.
El a prezentat şi tehnicile folosite de Ponta pentru a ascunde furtul de text: preluarea unor blocuri de text prin inversarea frazelor şi folosirea tehnicii montajulu - se preiau bucăţi disparate din lucrările- surse pentru a confecţiona propriile pagini ale autorului, fără respectarea minimală a citării corecte.
Decizia de plagiat a fost luată în unanimitate, de cei şapte membri ai Comisiei de Etică. În ciuda evidenţelor, Victor Ponta e convins că decizia universităţii este una politică, iar ieri, după prezentarea raportului, a spus că singura decizie pe care o admite este cea a CNE, care a arătat că e "curat".
Consiliul de Etică sfidează bunul simţ şi normele academice susţinând că, în 2003, furtul era permis
Teza de doctorat a premierului a iscat o luptă absurdă, în care un organism aflat sub autoritatea Ministerului Educaţiei se chinuie să dovedească faptul că, în 200