Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) examinează o contestaţie referitoare la ajustarea TVA în cazul clădirilor demolate, iar decizia finală i-ar putea fi favorabilă companiei ceea ce înseamnă că şi dezvoltatorii imobiliari din România ar putea să-şi recupereze sumele TVA ajustate de autorităţile fiscale, se arată într-un comunicat al companiei de consultanță și audit Deloitte.
Potrivit documentului, într-un caz aflat pe rol la Curtea Europeană de Justiţie, Avocatul General susţine că ajustarea TVA în cazul clădirilor demolate încalcă prevederile legislaţiei comunitare. O decizie pozitivă în acest sens ar putea facilita recuperarea unor sume TVA importante, în condiţiile în care multe companii din domeniul imobiliar (inclusiv din România) au fost obligate să ramburseze TVA pentru clădirile vechi achiziţionate cu TVA şi demolate ulterior, chiar dacă scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare.
În România, o companie care plăteşte TVA la achiziţia de clădiri vechi este obligată, conform regulilor de TVA, să ramburseze integral sau parţial TVA dacă le demolează. Această regulă se aplică indiferent dacă scopul cumpărătorului este de a dezvolta un proiect imobiliar pe respectivul teren sau de a reconstrui ori moderniza clădirea demolată.
Opinia, favorabilă contribuabililor
Cazul în discuţie a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie după ce o companie din Bulgaria, unde legislaţia de TVA este similară cele româneşti, a contestat ajustarea de TVA impusă de autorităţile fiscale locale. De fapt, în 2010, respectiva companie a decis demolarea unei clădiri cu scopul de a o reconstrui şi de a o moderniza.
Opinia Avocatului General este favorabilă contribuabililor. Mai exact, opinia menţionează că dacă demolarea unei clădiri are ca scop desfăşurarea de viitoare activităţi economice, această intenţie este suficientă pentru e