Instabilitatea politică face extrem de mult rău tuturor românilor. Leul a continuat să se deprecieze până la un nou minim istoric, de 4,6009 lei pentru un euro.
BNR a anunţat, astăzi, un curs oficial de 4,6009 lei pentru un euro, după ce vineri a fost marcat un alt minim istoric pentru leu, de 4,5848 lei/euro.
Deprecierea leului este, însă, mult mai pregnantă față de dolar. Astăzi, leul a atins un nou minim și în raport cu dolarul american, după ce BNR a cotat dolarul la 3,7999 lei/dolar, cotație în creștere cu aproape 6 bani față de cea de vineri.
Cu cât au crescut ratele românilor
Astfel, de la începutul anului și până astăzi, leul s-a depreciat cu 6,06% față de moneda europeană. Acest lucru are ca efect direct creșterea ratelor românilor care au de rambursat credite în euro și care își primesc veniturile în lei, așa cum este cazul majorității salariaților din România.
Să luăm drept exemplu o persoană care plătește pentru creditul imobiliar o rată lunară de 300 de euro. Dacă la începutul anului ea scotea din buzunar 1.297 lei pentru achitarea ratei, la începutul lunii mai, când leul se depreciase până la un curs de 4,4 lei/euro, rata îi crescuse cu puțin peste 25 de lei, până la 1.322,3 lei.
Acum, însă, la un curs oficial de 4.6009 lei/euro, suma de 300 de euro este echivalentă cu 1.380,3 lei, în creștere cu 83,3 lei comparativ cu începutul acestui an.
În realitate, creșterea este cu mult mai mare. După cum bine știm, cotația oficială a BNR este orientativă pentru operatorii privați din piață, atât case de schimb valutar, cât și bănci, acestea din urmă practicând și cele mai defavorabile cursuri pentru cetățeni. Astfel, dacă la un curs oficial de 4,6 lei/euro un euro este vândut de către bănci la 4,7 lei, rata de 300 de euro ajunge să-l coste pe român nu mai puțin de 1.410 lei. Altfel sp