Cursul oficial a depăşit, ieri, nivelul de 4,6 lei/euro. Deprecierea şi inflaţia au anulat orice creştere salarială din acest an. CURS VALUTAR
Sursa: CODRIN PRISECARU
Leul a început o nouă săptămână cu stângul. BNR a anunţat noi minime istorice: 4,6009 lei/euro şi 3,7999 lei/dolar. În total, de la începutul acestui an şi până în prezent, moneda naţională s-a depreciat cu peste 6% faţă de euro, în condiţiile în care zlotul polonez a crescut cu 6%, iar forintul maghiar s-a apreciat cu 8,5%.
Deşi datele statistice oficiale indică o creştere a salariului mediu net al românilor cu 4,29%, evoluţia defavorabilă a cursului şi inflaţia au anulat orice venit suplimentar.
Astfel, nivelul de trai al românului mediu a scăzut, de la începutul acestui an şi până în prezent, cu 3,42%, potrivit calculelor EVZ, bazate pe cele mai recente date privind evoluţia salariului mediu net, a inflaţiei şi a cursului de schimb de la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Banca Naţională a României (BNR). În lipsa impactului cursului valutar, românii s-ar fi bucurat de un nivel de trai ceva mai bun. Mai exact, românii ar fi simţit o creştere salarială reală de 2,64%.
De menţionat că cea mai puternică depreciere a venit din luna mai încoace, adică de la venirea lui Victor Ponta la cârma guvernului. De la începutul lunii mai şi până în prezent, leul s-a depreciat cu aproape 4,3%.
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
Nivelul la care a ajuns cotaţia euro/leu îi ajută pe unii şi îi afectează pe alţii, spun analiştii economici.
"Nu nivelul în sine al cursului este o problemă, ci volatilitatea, viteza cu care se depreciază leul, ce indică incertitudine şi erodarea rapidă a interesului investitorilor străni în România", comentează economistul Florin Cîţu. Potrivit acestuia, în prezent, BNR nu poate interv