Analiza la rece a modificărilor aduse de Guvernul Ponta Legii Referendumului nu poate ajunge la altă concluzie decât că se urmăreşte o fraudă. Alte explicaţii logice la eliminarea unor bariere din lege nu pot fi găsite. Victor Ponta
Sursa: CODRIN PRISECARU
Au existat patru referendumuri naţionale din 2000 până în prezent şi la toate au fost obligatorii formularele cu liste separate pentru voturile suplimentare. Acum această regulă a fost scoasă. Există primari USL în ţară care se laudă că au deja baze de date cu sute de CNP-uri reale. Trebuie doar să le copieze în listele de vot. Duminică vom avea Operaţiunea "Stai acasă şi votezi!"
CUM SE FURĂ:
I. Eliminarea listelor suplimentare, ca la un referendum local
Efect: nu mai sunt identificați cei care votează în alte circumscripții decât cea de care aparțin.
Scop urmărit: Se pot trece pe listă CNP-uri și semnături fictive în dreptul celor absenți la vot. Cheia fraudei este mult mai ușor de obținut: se adună voturi DA, voturi NU, voturi nule. Listele suplimentare complicau obținerea cheiei finale și au fost scoase.
Soluția PDL: numărarea la fiecare 60 de minute a persoanelor prezente efectiv la votare și care votează în lista electorală. Dacă numărul sare brusc, se face plângere la Biroul Electoral. Membrul PDL verifică la final cifrele din procesele verbale și asistă la sigilarea sacilor cu voturi.
Exemplu de fraudă: Pe litoral se pot trece fictiv 150.000 de persoane, spunând că toți cei de pe plajă au venit să voteze. Nici nu pot fi identificați cei din alte localități, urmând a fi trecuți la grămadă cu constănțenii.
II. Eliminarea birourilor electorale locale (comunale sau orășenești)
Efect: În loc de 60-70 de filtre va fi unul singur pe județ. Consecința este devastatoare: înainte fiecare birou electoral calcula „cheia” (DA, NU, v