Radu Crăciun vorbește despre influența politicului asupra piețelor fi nanciare și economiei. Radu Craciun
Leul va continua să fie sub tensiune câteva luni de acum încolo, iar dacă tensiunile politice se menţin, atunci investitorii ar putea fi puşi pe fugă şi creşterea economică va fi afectată, a spus, într-un interviu acordat EVZ, Radu Crăciun, director de investiţii al Eureko Pensii.
EVZ: Cum se justifică scăderea puternică a leului?
Radu Crăciun: Au existat zile în care ştiri mai puţin bune venite din zona Europei au accentuat şi mai mult creşterea cursului, dar factorul predominant care a generat deprecierea a fost viaţa politică.
Tot mai mulţi investitori pariază pe depreciere. De ce BNR nu intervine, ca în 2008, pentru a opri jocul acestora?
BNR are două instrumente: intervenţiile directe şi creşterea dobânzilor. Motivaţia este legată de a doua linie de apărare. În momentul de faţă, economia este în stagnare, iar majorarea dobânzilor pe termen scurt ar face băncile să scumpească, la rândul lor, creditele. Băncile comerciale se finanţează pe termen scurt şi ar fi direct afectate de majorarea de dobânzi, devenind apoi reticente să scadă nivelul acestora. Un trend de scădere este posibil într-un context de predictibilitate, în care dobânzile se menţin în jurul dobânzii cheie. Pe de altă parte, BNR a intervenit în toată această perioadă, dar ţine cont că astfel scad şi rezervele valutare.
Mulţi bancheri considerau un curs de 4,5 lei/euro critic pentru credite. Ce influenţă va avea cotaţia actuală?
Deprecierea de 3% din ultimele săptămâni nu cred că va da multe bătăi de cap debitorilor. Dar, dacă vorbim de o continuare a scăderii câteva luni, atunci se ajunge la înrăutăţirea situaţiei.
Unde vedeţi cursul în lunile următoare?
Nu cred că peste şase luni cursul va fi tot aici, după c