Criza politică din România ar putea deraia ani de progres democratic, iar analiştii spun că Occidentul trebuie să acţioneze cu fermitate pentru a stopa acest derapaj în rândul unor ţări est-europene, cum ar fi Ungaria şi Bulgaria, înainte ca autocraţia să revină, comentează cotidianul american USA Today. Sursa: Foto: Reuters
„Există o fragilitate extraordinară a instituţiilor democratice în România şi în unele locuri din Europa Centrală, declară Heather Conley, director al Programului Europa din cadrul Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.
„În pofida faptului că au parcurs un foarte, foarte lung drum în ultimii 20 de ani, asistăm la un regres în democraţie şi statul de drept”, a subliniat Conley.
După ani de reforme democratice, România pare să devieze spre autoritarism, aşa cum se întâmplă şi în alte câteva ţări din Europa de Est. Europa aşteaptă să vadă ce se va întâmpla duminică, 29 iulie, atunci când românii vor vota într-un referendum naţional privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, ultimul demers din seria luptei pentru putere din partea unor facţiuni despre care criticii spun că au puţină loialitate faţă de democraţie, potrivit cotidianului american.
Corupția endemică din România
Timp de decenii, România şi o mare parte din Europa de Est au fost aliaţi ai Uniunii Sovietice, fosta superputere comunistă, angrenată într-o luptă împotriva democraţiilor occidentale, în perioada Războiului Rece. La sfârşitul anilor 1980, URSS şi-a pierdut influenţa asupra blocului din Est, în contextul în care ţări precum Polonia, România, Germania de Est şi Ungaria şi-a declarat independenţa şi s-au îndreptat spre democraţie.
În cei 23 de ani care au trecut de atunci, România a trebuit să înfrunte o corupţie endemică, să se ocupe de o economie distrusă şi să consfinţească respectul faţ