Istoria competiţiilor electorale prin care a trecut Traian Băsescu este fulminantă şi foarte complexă.
În ultimele decenii, când a devenit un personaj public, el a câştigat toate competiţiile la care a participat. A fost de două ori parlamentar, a reuşit să conducă organizaţia PD Bucureşti şi, apoi, întregul partid în primăvara anului 2001, învingându- l în alegeri pe Petre Roman. A câştigat de două ori Primăria Capitalei şi de două ori Preşedinţia României şi a reuşit, prin vot popular, să deturneze o tentativă de suspendare în anul 2007. Foarte rar, înaintea tuturor acestor competiţii electorale, el a fost desemnat drept câştigător. De regulă i se acorda a doua şansă. Toate controversele legate de aceste aspecte sunt atât de stufoase şi numeroase încât, în decursul timpului s-au cam uitat.
Istoricii vor stabili, probabil, după ce vremurile or să se liniştească, cum şi de ce a câştigat Traian Băsescu de atâtea ori, până astăzi, toate bătăliile electorale la care a participat. Este evident că el interacţionează cu o parte din poporul român pe baza unei chimii greu de disecat. Pentru că, dacă ea ar fi descifrată, mulţi politicieni ar fi încercat să-i pună în practică formulele. El a mai avut şansa, încă de la începuturile luptelor sale politice, de nişte adversari foarte îndârjiţi la adresa lui. Şi îndârjirea a tot crescut de la an la an. Cu cât numărul duşmanilor a fost mai mare şi cantitatea de ură mai densă, Băsescu a avut acces la funcţii din ce în ce mai înalte.
Culmea este că el "călătoreşte" prin toate aceste campanii electorale cu aceleaşi probleme. Acestea s-au repetat de atâtea ori încât românii le ştiu pe dinafară. Iar dacă la Băsescu problemele sunt aceleaşi, adversarii lui au mai mereu altele. Dintre cele două categorii de probleme, cele ale lui Traian Băsescu fiind atât de mediatizate, de atâţia ani, nu mai prezintă interes pentru electora