Atleţii de elită se confruntă cu aceleaşi provocări mentale pe care le întâmpină antreprenorii de succes zi de zi, afirmă psihologul JoAnn Dahlkoetter, specializată pe sport şi performanţă, din San Carlo, California, scrie entrepreneur.com.
Pe lângă faptul că este coach pentru lideri în business, JoAnn Dahlkoetter are printre clienţi cinci sportivi care au câştigat medalii de aur la Jocurile Olimpice. Psihologul a observat că multe dintre strategiile folosite de atleţi pentru a-şi depăşi obstacolele mentale funcţionează la fel de bine şi în afaceri.
Iată ce sfaturi le dă psihologul JoAnn Dahlkoetter oamenilor de afaceri, fie că abia îşi încep o afacere sau doresc să şi-o dezvolte, referitor la cele mai solicitante trei provocări psihologice.
Provocarea nr. 1 – Gândirea negativă. Căderile pot avea loc în atletism, în afaceri şi în viaţă. Începe să-ţi pui întrebări pozitive atunci când te surprinzi gândind lucruri precum: "Nu sunt suficient de bun", "Nu pot să fac acest lucru" sau "Nimic nu merge cum trebuie". În locul acestor fraze, încercaţi: "Ce părţi pozitive are această situaţie?", "Ce instrumente şi resurse îmi sunt necesare pentru a merge în direcţia pe care mi-o doresc?"
Întrebările pozitive legate de lucrurile care vi se întâmplă vă pot ajuta să mergeţi înainte. Poate clientul mare pe care l-ai pierdut nu era oricum cel mai bun, iar acum ai capacitatea de a deservi un cient mai mare şi mai bun. Pe măsură ce transformi gândurile negative în gânduri pozitive, vei reuşi să observi oportunităţile în situaţiile adverse, spune Dahkloetter.
Provocarea nr. 2 – Epuizarea. Aşa cum atleţii ajung să aibă răni sau să fie obosiţi cronic, chiar şi cei mai rezistenţi oameni de afaceri pot obosi de la a investi încontinuu în business-ul lor. La sfaturile înţelepte de a mânca sănătos şi de a dormi suficient, psihologul citat s