În ultimii câţiva ani, Europa a trecut printr-o lungă serie de momente de tensiune maximă, în cadrul crizei datoriilor, însă luna septembrie se conturează a fi una decisivă de tipul "make-or-break" (fă sau distruge, trad. engl.), în condiţiile în care autorităţile disperate îşi epuizează soluţiile pentru salvarea monedei unice, scrie Reuters. Sursa: SHUTTERSTOCK
Fie criză sau nu, mulţi dintre politicienii europeni îşi vor lua concediu în luna august. Când vor reveni din vacanţă, vor fi aşteptaţi de un mare număr de evenimente cruciale, decizii şi deadline-uri.
"Septembrie va fi, fără îndoială, momentul căderii", a spus un responsabil din zona euro. În acea lună, un tribunal din Germania va pronunţa o hotărâre care ar putea neutraliza noul fond de salvare a zonei euro, votul olandezilor care sunt împotriva salvării, în timp ce Grecia încearcă să-şi renegocieze supravieţuirea financiară.
Însă, mai presus de aceste lucruri, liderii din zona euro trebuie să-şi dea seama cum să rezolve situaţia următoarelor ţări care cad ca în jocul de domino: Spania şi Italia, precum şi ce se va întâmpla în cazul în care ambele state vor cădea.
Soluţie greu de găsit
"În aproape 20 de ani de când am de-a face cu chestiuni legate de Uniunea Europeană, nu am văzut o stare de lucruri aşa cum este în prezent", a declarat, săptămâna aceasta, un diplomat din zona euro. "Este într-adevăr o rezolvare foarte, foarte dificilă şi suntem departe de a fi siguri că vom reuşi să găsim calea corectă să ieşim din această criză", a adăugat acesta.
De la izbucnirea crizei datoriilor în ianuarie 2010, zona euro a fost pusă în situaţia de a salva ţări relativ mici, precum Grecia, Irlanda sau Portugalia, care şi-au pierdut capacitatea de a-şi finanţa deficitele bugetare şi datoria publică împrumutându-se de pe piaţă la dobânzi pe care să şi