Exista descoperiri vechi care dau inca batai de cap specialistilor in ceea ce priveste interpretarea lor. Un astfel de exemplu este manuscrisul Voynich, denumit astfel dupa numele descoperitorului sau si adapostit in sectiunea de carti rare a Universitatii Yale. Experti din lumea intreaga s-au straduit cu metode stiintifice de ultima ora sa descifreze textele manuscrisului si sa descopere ce reprezinta plantele ciudate cu care este ilustrat acesta.
Profesorul Nicholas Terpstra de la Universitatea din Toronto afirma ca studiind manuscrisul a avut impresia unui autor care spune povestea unor lucruri vazute, pe care a dorit sa le imortalizeze si sa le descrie cu cat mai multe amanunte, intr-un ritm alert, care sa-l ajute sa nu uite niciun detaliu.
A fost scris de extraterestri?
Profesorul mai spune ca, pe masura ce rasfoia in mod repetat manuscrisul, isi dadea seama ca ilustratiile nu pot fi comparate cu nimic de pe Pamant, cu exceptia cazului in care aceste "obiecte" cu forme de plante fie nu au fost inca descoperite, fie sunt rezultatele unor experimente despre care nimeni nu stie inca nimic.
Dar manuscrisul nu contine doar ilustratii de plante, ci si pagini cu diagrame astrologice sau cu figuri umane care par a efectua tratamente pe baza de plante, dar si ilustratii care par a avea un scop farmaceutic (plante alaturi de liste de dozaje, foarte asemanatoare cu o reteta).
Alfabet necunoscut
Profesorul Stephen Chrisomalis, lingvist antropologist la Universitatea de Stat Wayne, afirma ca prima dificultate a cercetatorului in munca de descifrare a textelor este numarul mare de limbi vorbite si scrise in lume (care sunt de ordinul sutelor de mii, daca se includ si dialectele locale) si la care ar trebui sa se raporteze textele pentru a fi identificate. O alta observatie a lingvistului este ca portiuni