Problemele se ţin scai de coreenii de la Hanil Electronics. Pe 15 iunie, după 5 ani de de activitate, furnizorul gigantului Samsung şi-a închis porţile fabricii din comuna Biharia. Cu scandal, căci cei 539 de salariaţi au chemat Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a forţa conducerea să încheie contractul colectiv de muncă, obligatoriu pentru a putea primi un salariu compensatoriu şi ajutor de şomaj.
Societatea avea o situaţie financiară dezastruoasă. Pe lângă creditele bancare nereturnate de 8 milioane de euro, Hanil a acumulat până la 31 martie acest an datorii fiscale de 2 milioane de lei, pentru recuperarea cărora inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au şi aplicat sechestru pe o parte din proprietăţile firmei.
Şi asta nu e tot! Săptămâna trecută, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit că o parte din activele sechestrate au dispărut după închiderea fabricii, dar şi că administratorul coreeanKim Hak Jun a continuat să fenteze plata dărilor către stat, băgând în buzunar alte 600.000 de lei, contribuţii sociale reţinute din salariile foştilor angajaţi, care acum riscă să rămână nu doar pe drumuri, ci şi fără ajutor de şomaj.
Adio, dar plăteşti
Fabrica din Biharia a companiei coreene Hanil, subcontractor al gigantului Samsung, pentru care livra componente electronice şi monitoare de calculator, s-a închis, cu zgomot, luna trecută. Pe 13 iunie, cei 539 de angajaţi ai societăţii au fost anunţaţi că, în lipsă de comenzi, vor fi trimişi timp de două săptămâni în concediu fără salariu.
Oamenii se temeau însă de altceva. Şi anume că angajatorii vor livra produsele finite stocate în depozite, după care vor goli unitatea şi vor dispărea fără să le mai plătească salariile restante pe luna în curs. Ca urmare, o zi mai târziu au sesizat ITM Bihor şi s-au adunat în curtea unităţii, blocând accesul şi i