Analiştii cred că este imposibil ca lupta politică să se încheie aici. Ne aşteaptă patru luni de scandaluri, mai ales că nu politicienii plătesc nota de plată. Sursa: Foto: Codrin Prisecaru
Al doilea referendum de suspendare a preşedintelui din ultimii cinci ani a dus viaţa politică din România la temperatura de fierbere. Este acest dat în clocot fatal pentru economie şi viaţa socială?
"Mai rău nu poate fi"
Premierul Victor Ponta a recunoscut săptămâna trecută: "Două luni nu ne-am ocupat de agenda guvernamentală, n-am făcut nimic din ce ne propusesem să pregătim în linişte". Altfel spus, România n-a fost guvernată. "Coabitarea n-o văd posibilă. Va fi scandal în continuare. Dar noi suntem colonie, nu ţară, iar stabilitatea nu ne ajuta prea mult", este crezul fatalist al analistului economic Ilie Şerbănescu. La nivel macro, consecinţele instabilităţii ating două domenii: investiţiile străine şi costul împrumuturilor externe.
"În ambele cazuri, mai rău nu poate fi", afirmă Ilie Şerbănescu. Investitorii au fugit de mult, intrările lunare fiind de ordinul milioanelor, rar zecilor de milioane de euro, ceea ce este insignifiant. În al doilea rând, ratingurile României nu sunt nici acum foarte bune, dar ar putea exista pericolul unei deteriorări. "Din zona noastră, doar Grecia stă mai prost la rating, dar e-adevărat că stabilitatea ne ajuta să ne îmbunătăţim imaginea", mai spune analistul.
Adio Schengen!
Analistul Sebastian Lăzăroiu identifică mai multe zone din societate şi economie care sunt afectate de starea de scandal politic permanent: reticenţa pieţelor financiare, ratarea obiectivului Schengen, invalidarea instituţiilor fundamentale în statul de drept şi afectarea imaginii în plan extern, acolo unde a apărut îndoiala că drumul democratic al României este ireversibil.
Demolarea instituţiilor statului în "puciul parlamentar din 3-6 iu