Spațiul verde, zgomotul și rata infracționalității sunt trei criterii importante în alegerea unei locuințe în Capitală. Sectorul 1 este fruntaș la capitolul vegetație și liniște, în timp ce sectorul 2 stă cel mai prost la capitolul natură, iar centrul este zona cea mai poluată fonic. În schimb, zona de nord este cea mai "vânată" de răufăcători, iar în sectorul 5 au loc cele mai puține infracțiuni.
Potrivit Cadastrului Verde stabilit de Primăria Municipiului București (PMB), în anul 2011, fiecare locuitor al Capitalei beneficiază de 23, 21 metri pătraţi de spațiu verde. Sectorul 1 este cea mai „verde" zonă a orașului, cu 77,19 metri pătraţi de spațiu verde pe cap de locuitor, de circa opt ori mai mult decât întinderea înverzită de care se bucură cetățenii din celelalte cinci sectoare.
De asemenea, fiecărui bucureștean din sectorul 1 îi revin 2,44 arbori. Sectorul 4 se află pe locul al doilea în clasament, fiecare cetățean având 21,12 metri pătraţi de spațiu verde și 0,78 arbori pe cap de locuitor, urmat de sectorul 6, cu 17,71 metri pătraţi de verdeață și 0,75 arbori pentru fiecare cetățean, și de sectorul 3, cu 16,27 metri pătraţi de spațiu verde și 0,63 arbori pentru un bucureștean.
Pe locurile codașe ale topului „verde" se află sectoarele 5 și 2, cu 12,80 metri, respectiv 12,43 metri de spațiu verde pe cap de locuitor, și cu 0,69, respectiv 0,55 arbori pentru fiecare orășean.
Specialiștii afirmă că este foarte important ca cetățenii să se orienteze către zone cât mai înverzite. Dan Trifu, președintele asociației Eco Civica, a precizat că sănătatea populației este afectată de lipsa spațiilor verzi. „Calitatea aerului este mult mai bună în zone cu vegetație, ceea ce duce la prevenirea multor boli. De asemenea, temperatura este mai scăzută în cartierele împânzite cu arbori‟, a menționat Dan Trifu.
Sectorul 1, cea mai prădată zonă
Din