Într-un articol intitulat "Românii au votat pentru şi mai multă tensiune", Wall Street Journal a analizat care ar putea fi implicaţiile economice ale votului de duminică.
A doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor a fost paralizată de scandaluri pe teme constituţionale de când Victor Ponta a devenit premier în luna mai, scrie ziarul american.
Acesta a încercat să îl îndepărteze pe preşedintele Traian Băsescu, imputându-i în special măsurile nepopulare de austeritate. Liderii europeni l-au criticat deja, temându-se că, asemeni liderului ungar Viktor Orban, Ponta se foloseşte de sprijinul politic pentru a ameninţa instituţii care ar trebui să fie independente din România. Ceea ce ar însemna o încălcare a regulii statului de drept din Europa.
Rezultatul referendumului de duminică, ocazionat de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, nu va rezolva nimic. Deşi 88% dintre participanţi au votat pentru demitere, votul nu este valabil pentru că nu a întrunit majoritatea de participare. Dar Ponta este de aşteptat să îşi continue campania anti-Băsescu. Deşi leul a crescut cu 1% luni în faţa euro, disensiunile politice îl vor menţine cel mai probabil în jurul valorii minime absolute atinse săptămâna trecută.
Pretexul campaniei lui Ponta a fost sprijinul acordat de Băsescu pentru măsurile de austeritate nepopulare implementate de guvern, care au condus însă la scăderea deficitului bugetar de la 9% la 5,2% anul trecut, ţinta pentru acest an fiind de 2,2%. Tărierile de cheltuieli au permis României asigurarea unui nou împrumut, în valoare de 5 miliarde de euro, de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care are menirea de a proteja economia locală de ieşirile de capital dacă criza economică se înrăutăţeşte.
Ponta ar putea încerca acum să câştige mai mult s