Începând din 18 iulie, funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a devenit vacantă. Printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, şeful instituţiei, Viorel Gavra, a fost exclus din magistratură pentru grave abateri disciplinare: exercitarea funcţiei cu rea credinţă şi imixtiuni în activitatea altor procurori.
Până la pronunţarea hotărârii, CSM a refuzat să facă publice neregulile găsite în activitarea magistratului orădean, dar apoi BIHOREANUL a intrat în posesia rechizitoriului. Împărţit în trei capitole, documentul cuprinde nu doar acuzaţia deja cunoscută, că Gavra a intervenit într-o anchetă a procurorilor DNA ce îi viza soţia, ci şi pe aceea că l-a interceptat ilegal pe notarul Irinel Dimitriu, ginerele deputatului PDL Ştefan Seremi, respectiv că i-a luat dosarul procurorului care voia să-l trimită în judecată pe Dacian Lascău, fiului fostului şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău.
Căzut pe interceptări
După cum se ştie, acţiunea disciplinară împotriva lui Viorel Gavra a fost declanşată de o plângere a procurorilor DNA Oradea, care reclamau presiunile pe care prim-procurorul le-ar fi exercitat ca să o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa, Mariana Gal. Femeia e judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, acuzată fiind că, la intervenţia unei amice, Rodica Mangra, ar fi promis că va pune o vorbă bună pe lângă Gavra în favoarea unui asistent notarial, Daniel Ciuciu, anchetat şi judecat în mai multe dosare de escrocherii imobiliare. În schimbul serviciului, Ciuciu a pus la bătaie o garsonieră pentru Mangra şi urma să dea 20.000 euro, adică câte 5.000 de euro pentru cei trei judecători ai Curţii de Apel care urmau să emită sentinţa finală în cazul lui, şi 5.000 euro pentru Gal.
Pentru a-şi scăpa consoarta, în ianuarie 2012, Gavra i-ar fi sugerat procurorului care efectua cercetările, Ciprian