Oficialii europeni cer politicienilor de la Bucureşti să înceteze disputele şi să colaboreze pentru stabilizarea situaţiei politice, respectând democraţia şi statul de drept, apreciind că nu există un învingător clar în urma votului de la referendumul din 29 iulie.
Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, dar în egală măsură şi creştin-democraţii, şi socialiştii din Parlamentul European, aliaţi ai PDL, respectiv ai PSD, au apreciat că referendumul ar trebui să reprezinte finalul confruntărilor politice, după care toţi actorii politici să acţioneze pentru binele ţării şi în respectul democraţiei şi normelor europene.
- Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a făcut apel la forţele politice din România să vadă rezultatul referendumului ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic.
"Apelez la toate forţele politice din România de a înţelege rezultatul referendumului, care începe să se contureze, ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic. În pofida tuturor dezacordurilor existente, acestea vor trebui să regăsească acum calea către o colaborare constructivă în interesul României şi al cetăţenilor români", afirmat Westerwelle.
De asemenea, acesta a făcut apel la clarificarea şi soluţionarea disputelor politice "în cadrul procedurilor şi instituţiilor democratice".
"Diferenţele de opinie trebuie clarificate şi soluţionate în cadrul procedurilor şi instituţiilor democratice", a mai spus Westerwelle.
- Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a îndemnat liderii politici din România să depăşească subiectele de dispută şi să coopereze pentru soluţionarea problemelor ţării.
"Am luat cunoştinţă de rezultatele referendumului. Le cer tuturor li