Noul proiect de lege privind reforma în sănătate prevede ca pacienţii să fie asiguraţi doar pentru bolile costisitoare, pentru celelalte trebuind să scoată bani din buzunar.
Românii vor trebui să plătească de la 4 lei la 90 de lei atunci când merg la medic sau sunt internaţi în spital, din cauza coplăţii, măsură ce ar putea intra în vigoare anul viitor, dacă se va accepta noua Lege a sănătăţii. În plus, asigurările de sănătate vor acoperi doar bolile de risc major, cum ar fi cele cronice sau cancerul. Pentru cele de risc minor, cum ar fi o gripă care necesită medicamente ieftine, pacienţii vor trebui să suporte costurile. Situaţia este destul de ambiguă, iar pacienţii vor avea de suferit, strigă experţii la unison.
„Să presupunem că mergi la medic şi eşti diagnosticat cu bronşită. În condiţiile noii Legi a sănătăţii va trebui să plăteşti consultaţia, pentru că nu eşti asigurat pentru boli uşoare, ci pentru cancer", subliniază Dan Pereţianu, medic şi reprezentant al Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, care punctează şi faptul că această măsură „reprezintă un mecanism prin care să se cheltuiască oficial nişte bani".
Vestea bună este că nu se vor majora contribuţiile pentru asigurările de sănătate (10,7% din salariu).Potrivit actului normativ din domeniul sănătăţii, românii vor fi obligaţi să-şi facă asigurare de sănătate pentru serviciile de bază. Care sunt aceste servicii este o altă problemă, care stârneşte multe controverse.
În acest moment, specialiştii trebuie să aleagă între două variante: pachetul care asigură riscul minor, adică boli uşoare şi ieftine sau pentru riscul major, adică boli costisitoare, cum ar fi cele cronice şi cancerul. „Acele afecţiuni al căror cost este suportabil de către pacient n-ar trebui să facă parte din pachetul de bază, ci cele cu risc mediu şi mare pe care nu le-aş putea susţine dacă a