Scriitorul explică motivele demisiei sale de la Institutul Cultural Român.
Conducerea ICR, formată din preşedintele Horia- Roman Patapievici şi vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăieş, şi-a anunţat ieri demisia într-o conferinţă de presă. Pentru EVZ, Patapievici a vorbit şi despre manevrele recente ale USL.
Evz: Cum vă explicaţi demolarea ICR? Mai ales că a fost atât de rapidă?
Horia-Roman Patapievici: Dar totul a fost foarte rapid. Trebuie să întrebaţi USL-ul. Tot ce au demolat, au demolat foarte rapid. Este un blitzkrieg! Au început cu IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – n.r.), cu ICR şi cu Arhivele. E foarte pilduitor.
Deci, înainte să facă atacul asupra instituţiilor statului, ei (USLn. r.) au făcut atacul împotriva a trei elemente simbolice: cultura română în străinătate – ICR, memoria comunismului – IICCMER şi memoria în genere – Arhivele statului. E foarte interesant.
E un plan gândit de mult timp, iar acum noi vedem realizarea în timp real a planului. (...) Un lucru ştiu sigur. (USL – n.r.) a intrat în istorie prin distrugerea singurei instituţii, care, funcţionând în slujba culturii române, a dovedit o eficacitate deplină în capacitatea de a o exporta. Cu această faptă, USL sigur a intrat în istorie.
Credeţi că e o reglare de conturi personală?
Componenta aceasta nu poate fi exclusă. Şi eu, şi Mircea Mihăieş suntem personalităţi cu puncte de vedere puternice - englezii le numesc "strong opinions". Sigur că este şi reglare de conturi. Doar că, pentru o reglare de conturi, este una perfect lipsită de inteligenţă.
Spun asta pentru că e cu totul contraproductiv, ca putere politică, să îţi reglezi conturile cu lumea intelectuală. Să îl pomeneşti în mod derogatoriu pe Mircea Cărtărescu, într-un discurs în Parlament inflamat şi acuzator, este cu siguranţă un act l