Superstiţiile au dominat dintotdeauna lumea sportului, de-a lungul timpului existând nenumăraţi campioni care „nu s-au aruncat în luptă“, fără a îndeplini o serie de ritualuri sau fără a avea asupra lor talismanul „magic“, aducător de noroc, relatează giornalettismo.com.
În sport, mai mult ca în orice alt domeniu s-a încercat dintotdeauna „exorcizarea“, în măsura în care este posibil, a tuturor inconvenientelor care nu depind de nici unul dintre factorii de joc. Este suficientă o neatenţie, un detaliu aparent neimportant, pentru ca luni întregi de antrenamente să se ducă pe apa sâmbetei. Pentru a se proteja de ghinion, toţi sportivii încearcă, într-un fel sau altul, să recurgă la fel de fel de metode, mai mult sau mai puţin ortodoxe. Superstiţiile i-au însoţit dintotdeauna pe sportivii din fiecare disciplină şi categorie, „fiindu-le alături“ atât la victorie, cât şi la înfrângere. Indiferent că este vorba de fotbal, sporturi cu motor, baschet sau tenis, fiecare atlet care se respectă are propriile ritualuri şi obiectele sale norocoase pentru a alunga ghinionul şi pentru a câştiga. Iar exemplele sunt numeroase în toate ramurile sportive şi chiar şi campioni, care nu par a fi „susceptibili“ au câteva „trucuri magice“, care i-au însoţit chiar şi ani la rând. Este celebru exemplul lui Michael Jordan, cu siguranţă cel mai mare baschetbalist din toate timpurile, care de-a lungul carierei sale a purtat pe sub echipamentul oficial de la Chicago Bulls short-ul universităţii sale Nord Carolina.
Prezenţe nefaste
Iar suporterii şi jurnaliştii nu se lasă nici ei mai prejos. La ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, fanii şi jurnaliştii britanici au pus randamentul slab al conaţionalilor lor pe seama aşa-numitului blestem „TutanCameron“. Din câte se pare, apariţia premierului britanic David Cameron la Aquatic Centre a coincis cu declinul perechi