Există o mare varietate de destinații sigure pentru economiile personale, din Suedia până în Australia
Fragilitatea economiei locale și căderea leului pot ridica o întrebare nouă pentru români: în ce țări mai sigure ne putem ține banii? Evident, aceia care încă mai au bani. Nici nu am fi primii. Grecii, irlandezii și portughezii s-au pus de mult la curent cu cele mai sigure destinații pentru economiile lor.
Țări ca Germania sau Franța au o situație financiară solidă și e greu de crezut că ar putea ajunge în colaps. Majoritatea băncilor mari acceptă și clienți nerezidenți, însă este nevoie de prezența fizică a acestora. Actele necesare sunt, în general, o dovadă a identității (carte de identitate, carnet de conducere) și o dovadă a domiciliului (facturi de utilități, extrase de conturi bancare).
Euro versus non-euro
Mai simplu poate fi la unele bănci britanice precum Barclays și Lloyd’s TSB, unde se pot deschide conturi și prin internet. Copiile trimise către bancă trebuie să fie însă certificate la notariat. Lloyd’s oferă conturi doar la filialele sale din paradisuri fiscale ca Gibraltar sau Insula Man, în timp ce Barclays oferă și conturi în Londra. Un avantaj este că dobânzile nu se impozitează la sursă pentru nerezidenți.
O altă variantă non-euro pentru mutarea economiilor o reprezintă țările nordice. În Suedia sau Danemarca, condițiile sunt asemănătoare celor din Germania și Franța, deși ceva mai dure în unele cazuri. La SEB Bank, în Suedia, de exemplu, e nevoie în plus de o adeverință de la angajator și de o dovadă de domiciliu care să aibă ștampila unei autorități publice.
Nu doar Europa e o soluție pentru redirecționarea banilor.
Chiar și în Australia se pot deschide depozite bancare pentru nerezidenți, inclusiv de către români. Condiția de a fi prezent la bancă este pest