EXCLUSIV EVZ: Casa Regală a României a avut parte de un destin tumultos. Deviza „Nihil sine Deo” („Nimic fără Dumnezeu”), adusă de Regele Carol I în România, a rămas şi azi, ca simbol al demnităţii şi al credinţei pentru toţi membrii Familiei Regale a României. Regele Mihai I si Principesa Margareta, Aprilie,1949
Sursa: Arhiva Casei Regale a Romaniei, prin Diana Mandache
Cu ocazia lansării volumului „Patrie şi destin. Principesa Moştenitoare a României”, Evenimentul zilei a stat de vorbă cu autoarea Diana Mandache despre devotament, despre regii de ieri şi de azi şi despre Principesa Margareta.
Autoarea mărturiseşte că a dorit să cunoască opinia Principesei referitoare la destinul monarhilor influenţat de patria lor şi, invers, cu privire la influenţa destinului monarhului asupra patriei şi a evoluţiei sale. „Chiar dacă România a fost interzisă, chiar dacă românii nu au fost prezenţi fizic în viaţa noastră (până la un punct – n.a.), totul a lăsat urme”, spunea Principesa Margareta într-un interviu acordat Dianei Mandache în decembrie 2010.
Exilul a format-o pe Principesă, părinţii săi dând un sens misiunii sale în calitatea de moştenitor al Regelui Mihai. Acesta o caracterizează cel mai bine pe fiica sa cea mare, spunând că „Principesa Margareta are un ascuţit simţ al datoriei, este cinstită şi gata să-i ajute pe cei nevoiaşi. Are simţul umorului şi nu îşi pierde niciodată speranţa. Este dreaptă şi hotărâtă în tot ceea ce face”.
Volumul pe care l-aţi lansat recent,”Patrie şi destin”, este o lucrare cu greutate din punct de vedere biografic, o uşă larg deschisă pentru toţi cei care doresc să afle şi acele aspecte legate de Casa Regală a României care, până acum, nu au fost făcute publice. Concret, ce aduce în plus această carte?
În primul rând este prima carte biografică scrisă din perspectiva istoriculu