21.00 - NATIONAL GEOGRAPHIC. National Geographic prezintă documentarul „Pachebotul Lusitania: o nouă expediție”. Premiera analizează o catastrofă petrecută în urmă cu aproape 100 de ani
În 7 mai 1915, o torpilă germană a lovit pachebotul RMS Lusitania. Câteva secunde mai târziu, o a doua explozie a zguduit nava. În mai puţin de 20 de minute, pachebotul a ajuns pe fundul oceanului şi aproape 1.200 de oameni nevinovaţi şi-au pierdut vieţile.
O nouă anchetă a fost lansată în zilele noastre pentru a stabili ce anume a dus la scufundarea Lusitaniei. Să fi fost explozia cauzată de un transport ilegal de nitroceluloză, un material folosit la producerea muniţiei de război? Sau a fost de vină desprinderea unui boiler sau a unei conducte de abur? Sau aprinderea accidentală a prafului de cărbune sau a pulberii de aluminiu? Prima oprire este chiar la locul epavei, aflat la aproape 21 de kilometri în largul coastei Irlandei.
Pornind într-o expediţie de scufundare cu echipament de înaltă tehnologie, experţii vor încerca să pătrundă pentru prima oară în interiorul navei. Apoi, ancheta se va muta în Laboratorul Naţional Lawrence Livermore din California, unde o echipă de cercetători va testa teoriile privind cea de-a doua explozie.
Ca în orice mister al istoriei, nu lipsesc teoriile conspiraţiei. Una dintre ele este susţinută de scriitorul Colin Simpson. El crede că totul a avut un substrat financiar şi că explozia a fost provocată de americani (!) pentru a întoarce populaţia împotriva germanilor.