Firmele de leasing au trecut la măsuri dure împotriva celor care nu-şi plătesc ratele la autoturisme. Pentru restanţe mai mari de două luni, rău-platnicii pot fi reclamaţi la poliţie pentru furt.
Tot mai mulţi români riscă dosar penal dacă nu-şi plătesc ratele pentru autoturismele achiziţionate în leasing, după ce firmele de profil au decis să fie mai agresive în recuperarea bunurilor proprii. Decizia a fost luată pentru că numărul persoanelor care refuză să înapoieze autovehiculele deşi au restanţe mai mari de trei luni este tot mai mare. Până acum, companiile alegeau calea proceselor civile pentru a reintra în posesia maşinilor şi a despăgubirilor aferente. De cele mai multe ori, însă, utilizatorii ascundeau autoturismele sau apelau la tot felul de tertipuri pentru a le putea folosi în continuare. "Legea leasingului ne permitea şi până acum să acţionăm pe cale penală împotriva celor care nu-şi plăteau ratele şi refuzau să ne returneze autoturismele. De obicei, noi căutam calea concilierii şi în cel mai rău caz mergeam pe codului civil pentru a ne recupera datoriile şi despăgubirile. Dar am constatat că oamenii acţionau cu rea credinţă şi atunci am decis să nu mai fim îngăduitori şi am decis să mergem pe dosare penale de înşelăciune sau furt", a precizat Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociaţiei Societăţilor Financiare.
145.000 de dosare reziliate
Legea leasingului, din 2006, prevedea, la articolul 10, că "în cazul în care utilizatorul nu execută obligaţia de plată a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat să restituie bunul şi să plăteasca ratele scadente, cu daune-interese, dacă în contract nu se prevede altfel".
Apogeul restanţelor la plata leasingurilor pentru autoturisme a fost atins în 2010, când contractele au fost reziliate pen