• Din cauza secetei, nivelul apei din barajul de la Stanca Costesti a ajuns la un minim de 87,65 metri • Hidrocentrala de la baraj, care este proiectata pentru 16 MW putere instalata, produce numai 8 MW • "Evacuam mai putina apa sa nu golim lacul, 38 metri cubi pe secunda. Debitul afluent este de numai 28 metri cubi pe secunda", a spus Gheorghe Coroi, inginer al barajului
Seceta cumplita. Acest lucru se poate observa si din parametrii celei mai mari acumulari de apa dulce din Moldova si anume barajul construit pe raul Prut la Stanca-Costesti. Astfel, deoarece debitul pe raul Prut a scazut foarte mult si nivelul apei din barajul de acumulare a ajuns la un minim istoric, in prezent nivelul apei din baraj a ajuns la circa 87,65. Limita maxima este de circa 99,5 metri. "Evacuam mai putina apa sa nu golim lacul. Evacuam 38 metri cubi pe secunda. Debitul afluent (raul Prut-nr.) este de numai 28 metri cubi pe secunda. Este un nivel minim. Ne-am mai apropiat de aceasta situatie in anul 2009", a spus Gheorghe Coroi, inginer al barajului.
Tot din cauza secetei, hidrocentrala de la baraj care este proiectata pentru 16 MW putere instalata, produce numai 8 MW.
In perioada normala, debitul afluentului este de 82 metri pe secunda iar atunci cand ploua foarte mult debitul de evacuare ajunge si la 700 metri pe secunda. Reamintim ca barajul de la Stanca-Costesti a fost edificat in perioada 1973 - 1978.
Acesta a fost construit de Republica Socialista Romania in colaborare cu Uniunea Repubilicilor Socialiste Sovietice. Valoarea obiectivului a fost de 60 milioane ruble transferabile. Fiecare rubla transferabila era echivalentul a 0,98 grame de aur. Statul roman a cheltuit pentru realizarea acestui obiectiv 855 milioane lei. Lacul de acumulare are o suprafata de 7.700 hectare. Lungimea barajului de pe un mal pe celalalt, adica in termeni tehnici "l