Reactii precum cea a ministrului german de Interne erau de asteptat, spune, la RFI, seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu. Hans-Peter Friedrich si-a exprimat indoiala cu privire la o aderare apropiata a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Tutilescu recunoaste ca sansele Romaniei de a primi o veste buna la Consiliul JAI din septembrie au scazut.
Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, spune pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt ca "se poate ca anularea prevazuta a controalelor pe aeroporturi si in porturi sa fie intarziata in continuare". El declara ca "Romania se angajeaza pe o cale politica indoielnica. Trebuie sa ne uitam, desigur, in cadrul unei aderari a unei tari la Spatiul Schengen la situatia (cu privire la) statul de drept".
Seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, afirma ca astfel de declaratii erau de asteptat: "Intr-o oarecare masura era de asteptat, dar deocamdata nu avem reactii oficiale. Ca atare, abordarea privind aderarea in doua trepte a Romaniei si Bulgariei o vom mentine ca obiectiv pentru urmatorul Consiliu Justitie si Afaceri Interne din septembrie. Pentru ca Romania indeplineste absolut toate cerintele tehnice, am stabilit cu ocazia ultimului Consiliu JAI ca intre raportul pe justitie si aderarea la Spatiul Schengen, intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si problematica Schengen nu exista o legatura juridica si nu poate fi facuta o legatura juridica, dar pe de alta parte stim cu totii ca avem nevoie de unanimitate in vot, asa incat nu exclud posibile reactii negative la acest Consiliu".
Continuarea pe www.rfi.ro. Reactii precum cea a ministrului german de Interne erau de asteptat, spune, la RFI, seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu. Hans-Peter Friedrich si-a exprimat indoiala cu privire la o aderare