Angajatorii vor cotiza mai mult pentru angajaţii cu salarii sub 2.000 de lei. Dacă până acum nu plăteau deloc, asiguraţii vor fi nevoiţi să contribuie pentru coasiguraţi.
Contribuţia angajaţilor la fondul de asigurări rămâne neschimbată (5,5% din salariu sau alte venituri), însă toţi asiguraţii vor da în plus o coplată pentru fiecare serviciu medical.
CONTRIBUŢIA ANGAJATORULUI. Pentru toţi angajaţii cu salarii mai mici de 2.017 lei (salariu mediu), angajatorii vor plăti o contribuţie de 5,2% din salariul mediu, adică vor fi taxaţi şi pe ce nu consumă. În prezent, contribuţia de 5,2% se calculează pentru fiecare salariu în parte.
CONTRIBUŢIE COASIGURAŢI. Dacă venitul lunar al asiguratului este mai mare de două salarii minime pe ţară (1.480 de lei), el va plăti lunar câte 37 de lei pentru fiecare coasigurat(5,5% din salariul minim). Dacă venitul lunar este sub 1.480 de lei, contribuţia pentru coasiguraţi va fi plătită de stat. În prezent, nu se plăteşte contribuţie pentru coasiguraţi.
ASIGURAREA FACULTATIVĂ. Cei care vor să beneficieze şi de alte servicii decât cele din pachetul de bază trebuie să plătească 300- 400 de euro pe an. Acoperă servicii la cerere, stomatologice, estetice.
COPLATA. Va fi încasată suplimentar pentru consultaţii, in - vestigaţii, spitalizare, pe lângă con tribuţia la asigurări. Taxa variază între 4 lei (o consultaţie ) şi 250 de lei (un RMN).
Deţinuţii şi personalul monahal, scutiţi de la plată
Anumite categorii vor fi scutite de la plata contribuţiei, care va fi suportată însă de la bugetul de stat Pensionarii cu pensii sub 740 de lei; Copiii şi studenţii până la 26 de ani, dacă nu lucrează; Persoane cu handicap, veteranii, deţinuţii politic; Persoanele aflate în concediu medical, mamele aflate în concediu de creştere a copilului; Şomerii cu indemnizaţie, membrii familiilor asistate; Deţinuţii şi personalul m