Prin ghiduşiile lui, îi face pe copii să uite de suferinţă. În Olanda, unde a fost înfi inţată prima oară, marca CliniClowns e mai cunoscută decât Coca-Cola.
Clovnii schimbă grimasele durerii în zâmbete.Prin joacă, micuții ies din izolarea în care îi aruncă boala
Sursa: CLINICLOWNS
Spitalul în care branula devine fluture, seringa- o albină, iar portperfuzoarele-duşuri se transformă pentru o oră din loc al suferinţei în scenă de poveste. De peste un deceniu, clovnii fundaţiei CliniClowns, la bază actori profesionişti, dau zilnic reprezentaţii în spitalele de pediatrie. Cel mai greu e la Oncologie, la Fundeni, sau la Arşi. Seara, ajung acasă dărâmaţi şi stau minute în şir cu ochii în tavan.
Terapia prin zâmbet i-a convins şi pe doctori
Lucian Ianus, 27 de ani, este absolvent de Actorie şi are o experienţă de opt ani în clovnerie. În ClinicClowns a intrat acum trei ani, unde spune că a trăit cea mai emoţionantă perioadă a vieţii sale. Deşi părinţii mai au tendinţa, în durerea lor, să-i respingă, iar asistentele au impresia că le încurcă, Lucian vede zilnic rezultatele terapiei prin zâmbet. Doctorii au fost mai receptivi şi acum îi cheamă şi în timpul vizitelor medicale.
În programul CliniClowns sunt incluse spitalele Marie Curie, Fundeni, Grigore Alexandrescu, Fundeni, Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, centre de copii cu autism, dar şi clinici din Braşov. "La secţia de Arsuri sau oncologie e foarte greu, eşti dărâmat de la o şedinţă la alta. Venind regulat acolo, pe câţiva îi ştii, te întâmpină cu «Ai venit, prietenul meu!». Ne jucăm cu ei, îi facem să râdă, să uite de durere, de spital, e chiar o terapie prin zâmbet. Într-adevăr, noi, în acele momente suntem dărâmaţi, dar când la sfârşit copiii îţi spun «Mulţumesc, să mai veniţi pe la noi, chiar m-aţi făcut să râd», asta ne face să mergem mai departe".
Fiecare caz e dife