O vorbă din popor zice: ”România e o țară frumoasă, dar păcat că e locuită”. Dincolo de umorul specific poporului român, dacă ne uităm pe câteva cifre observăm că peste ceva timp s-ar putea ca din zicala de mai sus să nu mai rămână decât prima parte. Un lucru care ar rezolva și ”problema momentului”, numărul de români de pe listele electorale.
Primul argument este sporul natural negativ, care se menține în România de ani buni. În 2010, potrivit datelor Eurostat, au fost înregistrați 212.200 născuți vii și 259.700 de morți. Așadar, o scădere de 47.500 de locuitori doar din acest motiv, echivalent cu circa 2,2 la mia de locuitori.
Cifra de 2,2 publicată de Eurostat ar putea fi însă mai mare, dacă ne gândim că ea se raportează la o populație de 21,5 milioane, și nu la cei 19 milioane rămași potrivit datelor preliminare ale recensământului din 2011.
Al doilea argument este migrația. Conform estimării CIA World Factbook pentru anul 2012, migrația netă (diferența între numărul de locuitori plecați și cei veniți în țară) este de 0,26 locuitori la 1.000 de locuitori, evident în favoarea celor care pleacă din țară. Și aici cifra reală ar putea fi mai mare, dat fiind faptul că o mare parte a celor plecați, teoretic, doar temporar nu se mai întorc în țară.
Moldova, prima pe listă în regiune
Dacă sporul natural și migrația netă s-ar menține la aceleași valori (ca număr total, nu raportat la mia de locuitori), poporul român ar mai supraviețui doar puțin peste 400 de ani. Prea mult, e drept, pentru a aștepta o ”periere” pe cale naturală a listelor electorale, dar destul de puțin dacă ne gândim că avem în spate aproape 2.000 de ani.
E de așteptat ca în timp lucrurile să se schimbe, iar scăderea numărului de locuitori să se tempereze sau chiar să se inverseze. Întrebarea este însă dacă lucrurile se vor schimba prin revenirea pe plus a sporului natural s