Datoria externă totală a României a crescut în primele șase luni ale acestui an, ajungând de la 98,4 miliarde de euro la 99 de miliarde, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Sursa: VLAD STĂNESCU
Cea mai mare parte a creșterii datoriei externe este dată de componenta pe termen lung a acesteia, atât la nivel public cât și privat. Datoria publică directă pe termen lung a crescut de la 19,5 la 20,8 miliarde de euro, fără a include aici acordurile încheiate cu FMI. Datoria pe termen lung negarantată public a crescut chiar mai mult, de la 35,8 miliarde de euro până la 37,5 miliarde.
Datoria externă pe termen scurt, pe de altă parte, a înregistrat o evoluție inversă, fiind în scădere cu 1,7 miliarde de euro, până la 21,2 miliarde. Tot în scădere au fost și depozitele nerezidenților pe termen mediu și lung, care au ajuns la 7,6 miliarde de euro de la 8,5 miliarde la sfârșitul lui 2011.
Serviciul datoriei externe pe termen lung a ajuns la aproape 7 miliarde de euro în primele șase luni ale anului, cea mai mare parte (circa 3 miliarde) fiind reprezentată de plățile aferente împrumuturilor private, urmate de datoria publică directă.