Atât Germania, cât şi Franţa, cele mai puternice economii ale Europei, au fost şi ele atinse de criză în trimestrul al doilea al lui 2012.
Creşterea economică a Germaniei a încetinit la 0,3% din PIB în trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, în timp ce economia Franţei a stagnat, de abia reuşind să evite contracţia.
Germania a avut în primele luni ale anului o creştere de 0,5%, exporturile şi cheltuielile de consum ale populaţiei estompând efectele crizei datoriilor de stat, transmite Bloomberg.
Şi totuşi... Germania nu stă chiar aşa de rău
Nu stă chiar rău pentru că a reuşit să depăşească media estimărilor făcute de analiştii contactaţi de Bloomberg, care indicau o creştere economică de 0,2%.
În plus, faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 1%.
Dacă ar fi să ne uităm comparativ cu alte state, Germania pare că a sfidat criza în primele şase luni ale anului, înregistrând creştere economică şi un şomaj aflat la minimul ultimilor 20 de ani. Consumul a fost încurajat de majorarea salariilor.
Germania începe însă să dea semne de vulnerabilitate la criza datoriilor de stat. Cu şapte state din zona euro aflate oficial în recesiune tehnică, cererea pentru bunurile exportate de Germania este tot mai slabă pe principala piaţă de export.
Încrederea mediului de afaceri german în economie a scăzut în iulie pentru cea de-a treia lună consecutiv, iar industria manufacturieră este în contracţie.
Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, a majorat în iunie prognoza de creştere economică pentru 2012 de la 0,6% la 1% din PIB, datorită îmbunătăţirii proiecţiilor privind consumul intern.
Franţa de abia a evitat contracţia economiei
La rândul său, economia Franţei a stagnat în trimestrul al doilea, evitând prima contracţie din ultimii trei ani, datori