François Hollande a sărbătorit marţi 100 de zile de când a fost ales în fruntea statului. O aniversare marcată de confruntările de stradă de la Amiens, dar în cursul căreia oricum şeful statului vroia să evoce chestiunea sensibilă a securităţii, domeniu în care tabăra sa socialistă este considerată ca fiind prea laxă. "Securitatea nu este doar o prioritate, ci şi o obligaţie", promite acum Hollande.
Incomodată de ciocnirile de la Amiens, noua guvernare socialistă este cu atât mai mult, în atenţia tuturor analiştilor, mai ales dacă aduce în atenţia opiniei publice chestiuni privind securitatea. Potrivit unui sondaj de opinie publicat de ziarul conservator Le Figaro, doar 35% dintre francezi au "mai degrabă încredere" în François Hollande şi Guvernul său că "vor combate eficient lipsa de securitate". Mesajul prezidenţial din această zi aniversară, marcată cum spuneam de incidentele de la Amiens a fost cât se poate de clar, unii comentatori întrezărind chiar accente sarkoziste în intervenţia preşedintelui socialist, când a evocat cazul recidiviştilor.
O sută de zile după alegerea sa, Hollande a început să-şi execute lista diverselor promisuni electorale. Întorcând repede pagina erei Sarkozy, calificat de stânga drept "preşedintele bogaţilor", Hollande, dimpotrivă, a mărit impozitul în cazul marilor averi, a crescut taxele de succesiune pe marile averi, a restabilit vârsta de pensionare la 60 de ani pentru cei care au început să lucreze foarte devreme, înainte de 18 ani. Salariul minim şi unele prestaţii sociale au fost mărite, chiriile au fost plafonate în oraşele în care speculaţia imobiliară e de notorietate publică, salariile marilor patroni de companii publice au fost plafonate.
Şi totuşi, 54% dintre francezi sunt mai departe nesatisfăcuţi de acţiunea lui Hollande, chiar dacă 57 de procente recunosc că cel puţin se ţine de promisiunile făcute