Trecerea la cota progresivă ar trebui să nu afecteze veniturile bugetare, ceea ce s-ar putea realiza dacă se vor propune rate de impozitare mai mari de 16%, sistemul propus de Guvernul Ponta fiind posibil doar dacă se operează o reducere a salariilor, susţine şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer.
"În forma propusă, cota progresivă ar scădea semnificativ veniturile. Dacă vei avea o cotă mai mică pe venit, atunci ar trebui să se reducă şi fondul de salarii. Nu cred că este o propunere înţeleaptă", a afirmat oficialul FMI.
El a arătat că FMI nu are o preferinţă pentru cotă unică sau impozitarea progresivă, ambele prezentând avantaje şi dezavantaje, care ţin şi de particularităţile fiecărei economii în parte.
"Dacă schimbaţi sistemul de impozitare, acesta trebuie să fie cel puţin neutru. Dacă se trece la cotă progresivă, cu rate mai mici de 16%, atunci unele rate ar trebui să fie mai mari de 16%", a explicat şeful misiunii FMI.
Premierul Victor Ponta anunţa în luna mai că Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferenţiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% şi 16%, sistem care ar urma s? fie introdus de la 1 ianuarie 2013 dacă USL va câştiga alegerile din toamnă.
Erik de Vrijer a fost mult mai categoric în ceea ce priveşte propunerea Guvernului de a aplica o cotă redusă de TVA pentru alimentele de bază, arătând că nu crede în beneficiile acestei măsuri pentru consumatori.
Expertul FMI a arătat că din experienţa sa astfel de reduceri nu au dus niciodată la preţuri mai mici la raft, dar au încurajat mai degrabă evaziunea fiscală şi au dus la profituri nejustificate pentru producători.
De altfel, surse apropiate discuţiilor au declarat că de Vrijer şi-a exprimat clar dezacordul privind cota redusă de TVA pentru alimente încă de la misiunea de evaluare precedentă.
Mai mu