USL a sesizat Ministerul Justitiei, CSM si Inspectia Judiciara si solicita o ancheta legata de "scurgerea de informatii din dosarul care vizeaza referendumului" si cere Parchetului "sa se abtina de la orice gest de intimidare contra poporului roman", a declarat marti europarlamentarul liberal Norica Nicolai.
"Azi constatam ca aceasta Curte (Constitutionala) trebuie sa primeasca actele de la un proces electoral (referendumul, n.r.) de la Parchet. Am vrea sa stim foarte clar daca Parchetul incepe sa substituie altor institutii fundamentale ale statului roman", a afirmat ea, caracterizand actiunea drept "fara precedent, jenanta pentru Romania".
Norica Nicolau s-a referit la anuntul facut in aceeasi zi de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a precizat ca a transmis Curtii Constitutionale, pe data de 9 august, o adresa prin care si-a exprimat disponibilitatea de a-i pune la dispozitie listele electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original, utilizate la referendumul national din 29 iulie, astfel cum au fost ridicate, conform procedurilor derulate in cadrul dosarului cu acest obiect, aflat pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica.
Pe de alta parte, ea a fost contrazisa, la putin timp, de premierul Victor Ponta, care a "salutat" anuntul Parchetului. "De cateva zile a tot existat aceasta confuzie in cazul celor de buna credinta si manipularea grosolana in cazul celor de rea credinta ca trebuie sa puna guvernul la dispozitie aceste liste. Acest comunicat confirma ca listele se aflau la BEC si au ajuns la Parchet", a afirmat Ponta, la finalul sedintei de guvern.
In ceea ce priveste sesizarile USL, Norica Nicolai a acuzat "scurgerea in presa" a stenogramelor din dosarul referendumului, afirmand ca aceste "scurgeri trebuie sa inceteze o data pentru totdeauna