Iar vin alegerile? Iar încep ăştia să ne mintă că ne fac şi ne dreg! Până-i votăm, după aia uită, ne lasă să ne târâm! Iar se fraudează voturi. Se acuză între ei că fură! Şi eu de ce să mai merg la urne?! M-am săturat!", îmi spunea, în chip de explicaţie pentru neimplicarea electorală, o prietenă pe care mă chinuiam s-o conving să nu stea acasă, ci să-şi exercite votul.
N-am reuşit! Blazată şi scârbită, nu mai vrea ştiri, nu mai vrea talk-show-uri. Stă lipită de canapea cu ochii pe Discovery Channel.
Adevărul este că o înţeleg şi mă enervez pentru că femeia are şi ea dreptate, în felul ei. Păi, când au fost în ţărişoara asta alegeri la care să nu se fi ţipat în gura mare că s-a fraudat, ba dintr-o parte a eşichierului politic, ba dintr-alta? Vă aminţiţi c-au fost alegeri parlamentare, locale ori prezidenţiale, în 1992,1996, 2000, 2004, 2008, 2009, 2012 fără să se strige "hoţii!"? Ba, dac-ar fi să-l credem pe Ponta, partidele şi-au dezvoltat adevărate sisteme de fraudat alegerile.
Vă amintiţi declaraţia pe care acesta a făcut-o imediat după alegerile din 2009, ca justificare a pierderii alegerilor de către Mircea Geoană? Celebra propoziţie "Sistemul lor a funcţionat mai bine!" Care sistem? "Sistemul de furt, şi de fraudare, şi de cumpărare a voturilor. Ştiam asta, ştiam că ne batem cu ei în felul ăsta. Sistemul lor a fost mai bun!" Sigur vă aminţiţi, că nu toţi românii au mintea scurtă, cum zicea Năstase în şedinţele de partid, pe vremea când era premier.
Mereu au fost fraude, contestaţii ignorate ori fapte penale rămase nesancţionate. Acum sunt derulate cercetări de anvergură pentru lămurirea acuzaţiilor de fraudare a referendumului din 29 iulie 2012. Parcă este pentru prima dată când Justiţia este decisă să nu mai ia parte la fărădelege, prin tăcere, prin neimplicare. Sesizările de fraudare sunt cercetate de procurorii din parchetele normale, i