• Procurorii au deschis si la Iasi o serie de dosare penale legate de frauda la referendumul de pe 29 iulie • Cele mai multe dintre faptele inregistrate s-au savarsit in mediul rural
Anchetele privind fraudele electorale din timpul desfasurarii referendumului care a avut loc pe 29 iulie se desfasoara si in judetul Iasi, unde la posturile de politie si la parchete au fost inregistrate peste 20 de plangeri referitoare la incalcarea legii. O parte dintre sesizari nu s-a confirmat si s-a dispus deja incetarea cercetarilor. Sunt insa si dosare in care s-a inceput urmarirea penala si prin urmare cercetarile continua. Iata cateva din faptele descrise in dosare in care cercetarile nu au fost inca finalizate. La sectia de votare din satul Madarjesti, comuna Baltati, patru persoane au votat pentru alte patru plecate la munca in strainatate.
La o sectie de votare din comuna Schitu Duca, un satean, Ion Ocneanu, a vrut sa voteze in conditiile in care isi exercitase dreptul de vot la o sectie din Pocreaca. In acest caz s-a retinut o tentativa de vot multiplu. La o sectie de votare din satul Cotu Morii, comuna Popricani, oamenii au fost indemnati sa voteze "Da", in acest caz fiind cercetata sefa sectiei de votare.
In comuna Dagata s-a semnalat faptul ca mai multe persoane adunau buletine de la cei care aveau drept de vot, in acest mod incercand sa-i impiedice pe ceilalti sa voteze. De asemenea, in alte localitati rurale, dar si in municipiul Iasi, s-au constatat abateri legate de modul de folosire a urnei mobile. In foarte multe dintre cazuri, nu exista o cerere prealabila a persoanei care a votat cu ajutorul urnei mobile. In alte situatii, persoanele care au votat puteau sa ajunga la sectia de votare si nu era necesara urna mobila.
• Procurorii au deschis si la Iasi o serie de dosare penale legate de frauda la referendumul de pe 29