Cercetatorii britanici au descoperit o versiune a microundei emitatoare de laser, numite maser, care functioneaza la temperatura camerei. Sursa imagine: bbc.co.uk
Maserele au fost inventate inaintea laserului, dar au stagnat in obscuritate, deoarece acestea necesitau campuri magnetice inalte si sisteme de racire dificile.
Acum, a fost creata o versiune mult mai simpla, care foloseste material cristalin si nu necesita magneti sau sisteme de racire.
Fasciculele de microunde care rezulta pot fi folosite intr-o gama larga de domenii precum medicina si astronomia.
Maserele s-au nascut in urma unei idei postulate de Albert Einstein, conform careia in unele materiale energia poate fi pompata si concentrata intr-un fascicul de unde electromagnetice care oscileaza in sincron.
Primul maser a fost construit in 1953, urmand ca mai tarziu mai multe masere sa fie utilizate pentru transmiterea primei emisiuni TV transatlantice.
De atunci, oamenii de stiinta au lucrat la imbunatatirea materialelor pentru a amplifica lumina vizibila in locul microundelor, munca ce a dus la castigarea a trei premii Nobel in 1964.
Acest lucru a dus la raspandirea laserelor, pe masura ce tehnologia a fost imbunatatita iar potentialele utilizari s-au inmultit.
Complexitatea relativa a maserelor le-a retrogradat pe acestea la aplicatii de nisa, ele fiind folosite doar in cazul ceasurilor atomice si ca amplificatoare pentru semnalele de comunicare venite de la sondele spatiale.
Acum, cercetatorii de la National Physical Laboratory si Imperial College London au reorganizat modul in care este realizat maserul.
Ei au utilizat un cristal realizat dintr-un material numit p-terfenil care este infiltrat cu molecule numite pentacene.
Noul design foloseste lumina galbena de la un laser medical care pompeaza energie si produce microunde sincronizate.
P