Universitàtile franceze sunt prost vàzute! In clasamentul mondial de la Shanghai publicat anual în luna august, institutiile de învàtàmânt superior din Hexagon se claseazà pe locuri mediocre. In schimb, printre primele zece universitàti, se numàrà 8 americane.
Locul întâi Harvard, locul doi Stanford, pe trei MIT, samd. Doar britanicele Cambridge si Oxford, clasate pe locul 5 respectiv 10, nu sunt americane în topul celor mai bune 12 universitàti din lume. Prima institutie de învàtàmânt superior din Franta este universitatea Paris 11 - Orsay. Ea figureazà însà de abia pe pozitia 37 în clasamentul Shanghai. Doar alte douà universitàti franceze mai intrà in topul primelor 100. In topul 500, Franta se pozitioneazà pe un mediocru loc 8 - din 43 de tàri prezente - cu daor 20 de institute prezente; ea este astfel mult în spatele americanilor, britanicilor, germanilor sau japonezilor. In fapt, fatà de anul trecut, Franta ràmâne stabilà, pierde doar o universitatea în topul 500 dar mai multe dintre cele luate în seamà avanseazà în clasamentul de anul acesta.
Asteptat, temut dar si criticat, clasamentul de la Shanghai stabileste ierarhia primelor 500 de universitàti din lume în functie de premiile si publicatiile cercetàtorilor si fostilor elevi. Devenit - cam pe nedrept, spun unii - o referintà mondialà, clasamentul de la Shanghai a transformat învàtàmântul superior într-o competitie internationalà în care, trebuie spus, Franta pare prost armatà. De cum s-a creat acest clasament în 2003, el a fost însà si criticat pentru modul de selectie care ar favoriza criteriile anglo-saxone cum ar fi cercetarea si stiintele exacte în detrimentul învàtàmâtului si al stiintelor umane si sociale. De asemenea, clasamentul de la Shanghai nu ia în considerare decât textele publicate în englezà în reviste anglo-saxone - de cele maimulte ori Science sau Nature - centralizate pe