Singurul institut din România care producea vaccinuri şi-a încetat activitatea din cauza incompetenţei managerilor. Stocurile s-au terminat, iar ţara noastră va fi nevoită să importe la costuri de trei ori mai mari.
Consecinţele iresponsabilităţii şi incompetenţei celor care conduc Institutul Cantacuzino din Bucureşti vor începe să lase urme în viaţa pacienţilor români. Singurul institut care producea vaccinuri are, încă de acum doi ani, licenţa de producţie suspendată de către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).
Deşi compania a primit de la Banca Mondială 8,5 milioane de euro în 2010 pentru modernizare şi creşterea capacităţilor de producţie, banii au fost, practic, aruncaţi pe fereastră. Asta pentru că, după presupusa retehnologizare a unei linii de producţie, aceasta a fost închisă din nou pentru... retehnologizare. Acum, în 2012, România este nevoită să stea la mâna producătorilor străini. Stocurile de vaccinuri s-au epuizat, iar costurile importurilor sunt triple faţă de cele ale Institutului Cantacuzino.
„Vaccinurile nu erau sigure"
Specialiştii de la ANM au constatat că, la Institutul Cantacuzino, condiţiile de producere a vaccinurilor sunt sub limita admisibilă. „În urma controalelor, condiţiile nu corespundeau standardelor de bună practică de fabricaţie. Asta înseamnă că nu ai garanţia că produsul este de calitate, concluzie apărută în urma analizei standardelor GMP, care ia în calcul de la infrastructură, dispozitive la validarea procesului de fabricaţie, personal, materii prime, fluxuri de materiale, înregistrări", ne-a explicat Robert Ancuceanu, consultant farmaceutic şi fost angajat ANM.
Imunizarea antigripală, problemă în toamnă
Principalele probleme la Cantacuzino erau legate de echipamentele de fabricaţie, organizarea fluxurilor etc. „În aceste condiţii, nu poţi avea garanţia că vaccinul es