O echipă de cercetători care încearcă să rezolve misterul din jurul dispariţiei aviatoarei Amelia Earhart, în 1937, a anunţat că a descoperit ceea ce ar putea fi rămăşiţe din avionul acesteia, lângă o insulă din Pacific, informează Mediafax.
Fragmentele au fost observate săptămâna aceasta într-o înregistrare subacvatică realizată în iulie de pasionaţii de "arheologie aeronautică" din asociaţia TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery).
La începutul lunii iulie, cercetătorii au plecat în expediţie, din Hawaii, pe urmele Ameliei Earhart, la 75 de ani de la dispariţia în Oceanul Pacific a celebrei aviatoare americane, care încerca în acel moment să înconjoare Pământul, plecând spre est şi urmând linia Ecuatorului.
Ei au avut ca scop să ajungă pe Insula Nikumaroro din Arhipelagul Kiribati, pentru a încerca să îşi probeze teoria potrivit căreia aviatoarea americană a supravieţuit o anumită perioadă de timp accidentului de avion pe care l-a suferit.
Pe 2 iulie 1937, Amelia Earhart, în vârstă de 39 de ani, însoţită de navigatorul Fred Noonan, se afla în ultima etapă din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, încercând să ajungă în California, după ce decolase din Noua Guinee.
Ea prevăzuse să aterizeze pe Insula Howland pentru a se aproviziona cu carburant. La câteva ore de la decolare, aviatoarea americană anunţa în ultimul ei mesaj radio că nu reuşea să localizeze insula şi că "indicatorul pentru carburant începea să scadă".
În ciuda operaţiunilor de căutare lansate de preşedintele Franklin D. Roosevelt, nicio urmă a avionului nu a fost descoperită, iar cei doi aviatori au fost consideraţi dispăruţi în mare.
Totuşi, potrivit membrilor asociaţiei TIGHAR, cei doi aviatori ar fi putut să aterizeze pe minusculul atol Nikumaroro, nelocuit, aflat la o distanţă de 480 kilometri de i